Therapeute Marianne Stevens

Thema's

Aanvaarding

Niets is zo moeilijk als merken dat je leven vanaf nu anders wordt. De plannen die je gemaakt hebt niet kunnen doorgaan. We leren hoe je hiermee om kan gaan en op welke manier je je leven en dat van een persoon met dementie een waardevolle invulling geeft ondanks de diagnose.

Schuld en Boete

Jezelf schuldig voelen wordt dikwijls meegeven in onze opvoeding. We kijken hoe moeilijk het is te kiezen voor jezelf. We gaan concreet aan de slag om na te gaan wat je nodig hebt om te kunnen blijven zorgen.

Herinneringen

Het is lastig steeds te luisteren naar het zelfde verhaal daarom gaan we praktisch aan de slag en leren we hoe je nieuwe verhalen kan losmaken bij een dementerende.

Familie

Familieruzies lopen dikwijls op, de ene wilt de oma in het rusthuis de andere niet. Dikwijls zijn er uitgesproken ideeën binnen een familie. We onderzoeken of er mogelijkheden zijn om stappen te nemen naar een oplossing.

Steun

Hoe verder het dementieproces vordert hoe eenzamer de zorg wordt. We leren hoe je de eenzaamheid kan doorbreken. Op welke manier je hulp kan vragen en wat er nodig is om dit voor iedereen haalbaar te maken.

Beslissingen

Eén van de veel gehoorde moeilijke aspecten is dat jij als mantelzorger alle beslissingen moet nemen voor iemand anders. Hoe kan je achter je beslissingen blijven staan als de dementerende écht niet akkoord gaat en argumenten niet gehoord worden. We kijken hoe het is om beperkingen op te leggen aan iemand, wat impliceert dat voor jezelf en de anderen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x